Experții Coaliției Votez pentru Sănătate solicită măsuri concrete în sănătate din partea partidelor politice

Susținătorii campaniei și-au exprimat votul.

Experții Coaliției Votez pentru Sănătate solicită măsuri concrete în sănătate din partea partidelor politice

În numele Coaliției Votez pentru Sănătate, o inițiativă comună a tuturor părților implicate în sistemul de sănătate, reprezentate prin asociații de pacienți, asociații profesionale la nivelul medicilor, farmaciștilor, industriei farmaceutice, dar și prin reprezentanți ai societății civile, vă supunem atenției un apel public pentru asumarea de către partidul pe care îl reprezentați a unor soluții privind cele mai importante trei  probleme ale sistemului sanitar din România, așa cum sunt ele percepute în prezent de societate, dar și de membrii Coaliției. În contextul campaniei electorale iminente, vă solicităm atenția în abordarea acestor probleme și informarea publicului cu privire la metodele concrete prin care planuiți să le remediați în viitorul mandat și să garantați sustenabilitatea reabilitării sistemulului medical pe termen lung.

Deşi mortalitatea infantilă a scăzut în ultimele două decenii, aceasta rămâne în continuare o problemă majoră pentru România, care înregistrează o rată de 2,5% peste media europeană. În fiecare an, aproximativ 1.900 de nou-născuţi pierd lupta pentru viaţă în România. Care sunt principalele măsuri pe care le veți lua în vederea reducerii mortalității infantile în România?

România se afla la 33% din media costurilor Europene (814 Euro/loc vs 2.515 Euro/loc) iar plafonul de finanțare stabilit de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru decontarea serviciilor medicale nu acoperă nevoia reală a pacienților, acesta fiind depășit constant încă din primele zile ale fiecărei luni. Populației îi este limitat astfel accesul la tratamente și servicii medicale, garantat prin Constituție, în contextul în care România se află pe poziții codașe ale clasamentelor europene, cu aproape 50% decese evitabile și o mortalitate generală cu 25% peste media Uniunii Europene. Ce veți face concret pentru a crește alocarea financiară pentru sănătate per capita?

În România, speranța de viață a bărbaților este de 71 de ani, iar a femeilor de 78 de ani. În țări precum Germania, Marea Britanie, Italia, Spania speranța de viață a bărbaților este de peste 79 de ani, iar a femeilor de peste 83 de ani. Mai mult, în România există o diferență notabilă între speranța de viață și speranța de viață în condiții bune de sănătate, ceea ce arată că o mare parte a populației își petrece o perioadă semnificativă din viață într-o stare precară de sănătate și dizabilitate (13 ani în cazul bărbaților și 20,8 ani în cazul femeilor). Imaginați-vă ce efect asupra întregii societăți ar avea recuperarea decalajului de 3 ani de viață sănătoasă si a celui de șapte ani de speranță de viață! Care sunt soluțiile concrete pe care le propuneți pentru a reduce decalajele dintre speranța de viață sănătoasă a românilor prin comparație cu media europeană?

Considerăm că Sănătatea este un domeniu care trebuie să primească atenție maximă din partea decidenților politici, iar programul politic al fiecărui partid cu candidați pe listele pentru Senat și Camera Deputaților ar trebui să includă măsuri clare și viabile care să adreseze problemele identificate în sistem și validate de cercetări reprezentative la nivel național.

Pe această cale, ne manisfestăm încrederea că răspunsurile dumneavoastră privind soluțiile pe care le aveți în vedere pentru problemele amintite mai sus (și care sunt doar o parte dintre problemele actuale ale sistemului de sănătate publică din România) vor fi de natură să contureze o imagine mai clară pentru electoratul care așteaptă viziune și soluții în acest domeniu. 

Membrii Consiliului de Experți din cadrul campaniei Votez pentru Sănătate :

Prof. Dr. Ion Anghel

Academia de Studii Economice, București

 

Dr. Marius Geantă

Centrul pentru Inovație în Medicină

 

Dr. Ioana Mîndruță

Spitalul Universitar de Urgență București

 

Elena Tudose

Institutul pentru Politici Publice

 

Coaliția Votez pentru Sănătate reunește organizații care susțin prin activitatea lor îmbunătățirea sistemului de sănătate românesc.  Aceasta își propune să transforme sănătatea românilor într-o prioritate la nivel strategic și decizional, prin responsabilizarea structurilor decizionale și a populației cu privire la nevoia acută de regândire a sistemului medical.

 

Implică-te!

Votează pentru Sănătate!

0
0
1
6
1
9
0
9