Caravana "Votez pentru Sănătatea Nouă" în

Iași

28 martie 2024, Congress Hall Palas, Iași

 

Caravana Votez pentru Sănătate a ajuns la Iași: soluții pentru un sistem de sănătate mai bun, la nivel regional

  • Votez pentru Sănătate este o inițiativă a societății civile, susținută la acest moment de 30 de organizații. 16 dintre ele sunt asociații de pacienți și ONG-uri, care reprezintă vocea pacienților români.

  • Inițiatorii cer O SĂNĂTATE NOUĂ pentru români, cu un acces mai bun la îngrijiri de sănătate la standarde europene. Acest lucru se poate realiza doar cu o alocare corectă a resurselor pentru Sănătate: 9% din PIB finanțare pentru Sănătate.

 

Coaliția Votez pentru Sănătate a organizat la Iași o dezbatere publică cu autorități locale, regionale și centrale și un stand de informare pentru publicul larg, ca parte a campaniei de mobilizare publică Votez pentru Sănătate, prin care societatea civilă solicită o alocare de 9% din PIB pentru Sănătatea Nouă.

Împreună cu reprezentanți ai autorităților locale și regionale din Iași și alte județe ale Moldovei, cu reprezentanți ai pacienților și medicilor, reprezentanții Coaliției au discutat despre mecanismul de alocări bugetare pentru acoperirea serviciilor de sănătate la nivel local, soluții alternative de finanțare, infrastructura în sănătate, provocările cu care se confruntă pacienții, rolul medicinii primare, inclusiv la nivel local și provocările personalului din spitalele din Iași și alte localități, precum și despre implicarea farmaciștilor mai ales pentru programe de educație și prevenție.

“Pacienții români au nevoie să simtă că au parte de îngrijiri la standarde europene, indiferent că vorbim de pacienții din București, Iași sau din alte localități din România, din mediul urban sau rural. Am considerat important să înțelegem cu ce se confruntă în mod real pacienții, medicii, reprezentanții spitalelor, farmaciștii și să găsim soluții împreună cu autoritățile locale, pentru o Sănătate Nouă pentru pacienți”, a declarat Radu Gănescu, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), reprezentant al Coaliției Votez pentru Sănătate.

„Această inițiativă este esențială pentru a fi siguri că următorii 4 ani, care vor fi dificili din punct de vedere bugetar, nu vor afecta și mai mult pacienții români. La nivel local există foarte multe provocări pentru pacienți și medici: de la accesul la îngrijire și educație, costuri mari asociate îngrijirii bolilor, lipsa resurselor necesare la nivelul spitalelor. Milităm pentru găsirea unor soluții și mai ales pentru acces la inovație medicală, la tratamente de ultimă generație, salvatoare de vieți, pentru toți pacienții români”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente, organizație membră a Coaliției Votez pentru Sănătate.

La eveniment au participat și:

    • Mihai Chirica, Primar Municipiul Iași

    • Costel Alexe, Președinte Consiliul Județean Iași

    • Petru-Bogdan Cojocaru, Prefect Iași

    • Bogdan Radu Balanișcu, Secretar de Stat Ministerul Mediului

    • Radu Țibichi, Director General Casa de Asigurări de Sănătate Iași

    • Adrian Popa, Președinte, Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate

În cadrul campaniei, în data de 28 martie a fost organizat un stand de informare în Palas Mall, pentru ca publicul larg să poată vota pentru SĂNĂTATEA NOUĂ. Cei care au ajuns la stand au aflat informații despre demersul Coaliției și au putut vedea ce ar însemna o Sănătate Europeană printr-o experiență VR (realitate virtuală).

Evenimentul de la Iași este cel de-al doilea dintr-o caravană de 9 dezbateri la nivel regional și local, prin care Coaliția Votez pentru Sănătate își propune să afle ce înseamnă Sănătatea Nouă pentru populație și decidenți.

Galerie foto

caravana

Implică-te!
VOTEAZĂ PENTRU SĂNĂTATEA NOUĂ!

170236